Aanvullende maatregelen en noodfonds cultuur: "Nu doen wat we moeten doen"

Vanmiddag kondigde de Vlaamse Regering een aantal aanvullende economische noodmaatregelen aan in het kader van de aanpak van de Corona crisis. Ook een noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media hoort daarbij. GALM pleit voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen sector en overheid in de besteding van middelen uit die enveloppe.


Aanvullende maatregelen voor ondernemingen en zelfstandigen (in bijberoep)

Naast de al uitgeschreven hinderpremie van 4.000 euro voor bedrijven die verplicht moesten sluiten, komt er een compensatie voor ondernemingen die wel verder werkten, maar door de omstandigheden hun inkomsten zagen krimpen. Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro voor alle bedrijven die tussen 14 maart en 30 april een omzetverlies van meer dan 60% tegenover het jaar laten optekenen. Volgens Crevits komen ondermeningen uit alle mogelijke sectoren aan bod. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als ze sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep betalen. In het andere geval wordt 1.500 euro uitgekeerd.


Overbruggingskrediet

Daarnaast wordt het noodbedrag voor grotere bedrijven opgetrokken van anderhalf miljard tot drie miljard euro. Steun komt er in de vorm van schuld die door de overheid gewaarborgd kan worden, extra overbruggingskrediet of achterstallige leningen die op drie jaar tegen een bijzonder lage rentevoet afgelost kunnen worden.


Noodfonds

Ook de sectoren cultuur, jeugd, sport en media krijgen een gezamenlijk noodfonds van 200ME. De details over dat fonds zullen later worden meegedeeld. 'Maar,' verduidelijkte Jambon enkele keren, 'het is heel zeker dat we niet alle verliezen voor onze rekening kunnen nemen.'


Gedeelde verantwoordelijkheid

GALM wil de overheid feliciteren voor het signaal. De aanvullende enveloppe naast de bestaande noodmaatregelen is echt goed nieuws voor al wie vandaag nog tussen de mazen van het net viel. Maar dat noodfonds geldt nog voor een brede waaier aan sectoren, dus het is afwachten hoe de middelen verdeeld zullen zijn. GALM wil de Vlaamse overheid alleszins zoveel als mogelijk ondersteunen in de operationele uitrol van de steun.


"Gedeelde verantwoordelijkheid is nu belangrijk. Sector en overheid moeten de handen in elkaar blijven slaan voor een zo objectief mogelijke aanwending van de middelen. Een task force van experten uit de sector en de overheid kan in transparantie werken. We moeten nu doen wat we moeten doen, om te beginnen voor de meest urgente en precaire dossiers", aldus voorzitter Tom Kestens.

278 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven