AMPLO cijfers bevestigen: freelancers in cultuur zwaar getroffen

Al enkele weken woedt het debat over de freelancers die actief zijn in cultuur. Ze werken vaak met dagcontracten via interimkantoren zoals AMPLO, en de meeste van die contracten konden niet in voege gaan door de quarantaine maatregelen van de overheid. Al wie voor 13 maart een lopend contract had, is door de huidige tijdelijke werkloosheidsmaatregelen nog geholpen. Alle anderen (zo'n 4000 kunstenaars) dus NIET.


Hoe zwaar dat er gaat inhakken, hebben we al in vorige nieuwsberichten geschetst. En het wordt met de dag duidelijker. Vandaag maakt AMPLO een analyse van de looncijfers voor hun freelancers in cultuur, en dat van de voorbije twee weken. Het HR-bureau voor de creatieve sector vergelijkt de betalingen van de voorbije twee weken met dezelfde weken vorig jaar. De resultaten zijn"verbijsterend en bevestigen de waarnemingen die ook State of the Arts en GALM eerder al verspreidden." (sic)


Het aantal actieve personen daalde in week 14 met bijna 56%, en met meer dan 70% in week 15. De kans is bovendien groot dat de cijfers nog lager zullen uitvallen, omdat een deel ervan nog zal verwerkt worden in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.


Slagveld

AMPLO voorziet nog hardere cijfers in de komende maanden, tijdens het zomers cultuurseizoen, waarvan we allemaal ondertussen beseffen dat het grotendeels zal wegvallen.


We dringen met grote spoed aan bij bevoegd Minister van Werk Nathalie Muylle om hier goed mee te lezen en vooral snel te handelen. Als de federale overheid niet asap de maatregel tijdelijke werkloosheid uitbreidt voor deze freelancers (flexwerkers met dagcontracten die nog niet voege konden gaan na 13/03) dreigt er een sociaal-economisch slagveld in de cultuursector.


Achter deze harde cijfers zitten hardwerkende mensen. Ze hebben altijd bijgedragen aan onze sociale zekerheid, en ze zijn straks cruciaal in de relance van deze sector. Het is alleen maar fair dat we hen door deze crisis helpen. Tenminste, als we willen dat er straks nog een slagkrachtig kunstenaarsveld is.

46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven