Auteurs bieden solidariteitsbijdrage aan horecazaken (Sabam artikel)


Auteurs bieden solidariteitsbijdrage aan horecazakenapril 10, 2020

Sabam en de Vlaamse, Waalse en Brusselse horecafederaties zijn overeengekomen om een solidariteitsbijdrage toe te kennen aan horecazaken die overeenstemt met 1 maand auteursrechten. In totaal gaat het om een bedrag van bijna € 2 miljoen afkomstig van de rechten van auteurs, componisten en uitgevers. Horecazaken die verplicht gesloten zijn wegens de maatregelen van de overheid kunnen deze solidariteitsbijdrage vanaf 2 mei eenvoudig en snel aanvragen via de website van het uniek platform Unisono. Deze bijdrage wordt in mindering gebracht van de jaarlijkse factuur of terugbetaald via een creditnota.

De culturele sector en de horeca zijn de sectoren die economisch het zwaarst getroffen worden door de maatregelen van de overheid ter bestrijding van het coronavirus. Dit wordt nog eens bevestigd door de resultaten van een recente bevraging van ondernemingen en zelfstandigen door onder meer VBO, Unizo, BeCi en UCW. Beide sectoren zijn niet toevallig sterk afhankelijk van elkaar. “Zonder muziek is er minder bezoek aan de horeca. Omgekeerd zijn vele horecazaken ook de plaatsen waar onze artistieke talenten de eerste stappen zetten in hun prille carrière”, stellen de horecafederaties en Sabam. Horecazaken zijn een belangrijke inkomstenbron voor auteurs en componisten. Als zij deze crisis overleven kunnen zij mede de motor zijn van de heropleving van de culturele sector.

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen: “Na het eerdere betaaluitstel, zijn we blij dat we dit akkoord hebben kunnen sluiten met Sabam. Iedere euro telt momenteel voor onze horeca uitbaters want hun zaak is toe en er komt niks binnen. Deze solidariteitsbijdrage is geldig voor iedere horeca-ondernemer die al betaald heeft of nog moet betalen. Dat was voor ons essentieel. Horeca en cultuur zijn sectoren in nood die alle steun verdienen. We blijven verder met andere stakeholders onderhandelen om oplossingen te zoeken voor onze ondernemers.”

Op dit moment overlegt Sabam ook met de Unie van zelfstandige Ondernemers (Unizo) over een solidariteitsbijdrage van haar auteurs en componisten aan handelszaken die omwille van de overheidsmaatregelen verplicht de deuren moeten sluiten. Meer info daarover volgt.


- Sabam artikel:

https://www.sabam.be/nl/news/auteurs-bieden-solidariteitsbijdrage-aan-horecazaken


--------

Vragen? Sluit aan bij onze wekelijkse Corona Fridays. Inschrijven.

Volgende sessies:

Vrijdag April 17, 2020 14u00

Vrijdag April 24, 2020 14u00

Vrijdag Mei 1, 2020 14u00

Vrijdag Mei 8, 2020 14u00

Vrijdag Mei 15, 2020 14u00

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven