"Eindelijk witte rook"

Het Overlegcomité stelde vandaag een zomerplan voor, in vier stappen. In dat plan kreeg ook de evenementen- en cultuursector eindelijk duidelijkheid over de nabije toekomst. Ook voor muzikanten die snakken naar een podium is dat goed nieuws, zegt GALM.


Luc Gulinck (gedelegeerd bestuurder): Acht maanden na de lockdown in oktober is er eindelijk witte rook voor al wie muziek maakt en nood heeft aan livemuziek. We blijven voorzichtig, want de context in de zorg is echt nog delicaat. Maar niettemin zijn we zeer blij. We krijgen hiermee perspectief op straten, pleinen en podia vol muziek."


Esther Lybeert (woordvoerster): "We werken nu al maanden met de handrem op. Thuis, in onze repetitiekoten, in studio's, maar dat is allemaal ver weg van ons publiek. Muziek draait om de connectie tussen muzikanten en hun publiek. Dat dat nu terug binnen handbereik ligt, doet echt deugd."


Wat is er beslist voor de evenementen- en cultuursector?

Vanaf juni wordt mogelijk om zowel binnen als buiten voorstellingen en evenementen te organiseren. De publieksaantallen gaan de hele zomer in stijgende lijn, maar er blijven wel heel wat randvoorwaarden, zoals afstand houden, mondmasker dragen.

  • Vanaf 9 juni: maximaal 200 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 400 buiten (mondmasker, afstand).

  • Vanaf 1 juli: maximaal 2.000 mensen binnen (zittend, mondmasker, afstand) en 2.500 mensen buiten (mondmasker, afstand).

  • Vanaf 30 juli: maximaal 3.000 mensen binnen (mondmasker, afstand) en 5.000 mensen buiten.

  • Vanaf 13 augustus: dan zijn grotere festivals mogelijk met meer dan 5.000 mensen. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

  • Vanaf 1 september: nog onduidelijk hoeveel deelnemers er bij evenementen aanwezig mogen zijn. Massa-evenementen zijn dan zowel binnen als buiten mogelijk. De bezoekers moeten wel gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen.


123 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven