GALM spreekt klare taal over bezuinigingen in cultuur. "Het is niet ernstig meer".

“Men wil de Vlaamse cultuur en kunsten helemaal niet versterken, dat is nu wel duidelijk.”GALM noemt de drastische bezuinigingsmaatregelen van de Vlaamse Regering in investeringsmiddelen voor de kunstensector (ook subsidies genoemd) exemplarisch. Als één ding nogmaals duidelijk wordt is het een compleet gebrek aan ambitie en visie. Nochtans weet deze Vlaamse Regering dat onze kunsten lokaal geliefd en internationaal vermaard zijn. Ze gebruikt als baseline zelfs ‘State of the Art’, gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat kunst en cultuur dé eerste troef zijn van Vlaanderen.


WOORD EN DAAD


GALM wijst op een spanning tussen woord en daad. “Men heeft de mond vol over de ‘excellerende’ kunsten. Wel, dat klopt. De kunstensector is één van de laatste waarvoor de wereld ons nog roemt. Het lijkt wel of de Vlaamse Regering dat vervelend vindt. De kunstensector is nochtans iets waar elke vlaming trots op mag zijn”, aldus Voorzitter Tom Kestens.“Men pronkt graag met ons, maar men wil niet investeren. Dat is onfatsoenlijk. Men wil onze cultuur helemaal niet versterken, dat is nu wel duidelijk”, klinkt het bij GALM.


Maar de maatregelen komen natuurlijk niet geheel onverwacht.


"We weten ondertussen dat weinig beleidsmakers besef hebben van het belang van de kunsten voor een sterke, zelfbewuste gemeenschap. Erger, men kijkt argwanend naar ons. Alsof we lastposten zijn. De afgelopen jaren merkten we bijvoorbeeld dat bepaalde partijen onze rechten willen uithollen. Onze voorzetten over meer zelfredzaamheid bij kunstenaars zijn ook altijd op een koude steen gevallen.", merkt Kestens op.


Dat men over deze besparingen niet in overleg ging met de sector of dat het kabinet cultuur nog niet eens volledig bemand is, zegt volgens GALM genoeg. "Het is gewoon niet ernstig meer. Men wil vooral een ideologische agenda realiseren. We vrezen dus dat deze besparingen niet de laatste uitdaging worden voor de Vlaamse cultuurmakers.


IMPACT


Het is belangrijk dat de vlaming begrijpt wat de mogelijke impact zal zijn van deze besparingen. GALM waarschuwt voor meerdere effecten. We kunnen vanaf 2020 al minder aanbod verwachten. Minder nieuwe creaties in muziek, dans, theater en andere disciplines. Vooral de instroom van producties door kleinere en nieuwe werkingen wordt zwaar geraakt door de 60% besparingen op projecten. We spreken over de makers van morgen. 6% minder werkingsgeld voor de kunstinstellingen betekent waarschijnlijk ook stijgende toegangs- en abonnementsprijzen, personeelsdruk op werkingen en minder inkomsten voor toeleveranciers zoals bijvoorbeeld lokale horeca. Het betekent uiteindelijk ook gewoon minder geld dat terugvloeit naar de staatskas.Er heerst een blinde besparingslogica in Vlaanderen. Maar wie niet wil investeren mag ook minder return verwachten, zowel maatschappelijk als economisch. Dat is de logica zelve, en een duidelijke keuze van deze regering. Kom achteraf niet klagen dat je ook daar weer twee keer verliest”, benadrukt de organisatie.


GALM roept kunstenaars en cultuurminnaars op om nu niet te emotioneel te reageren, maar de verontwaardiging om te zetten in gezamenlijke actie. We moeten onze energie en creativiteit slim gebruiken nu. Vele artiesten werken 80 uren per week en hebben dus geen tijd voor lange marsen op Brussel. Maar de toekomst van een hele generatie makers staat op het spel en dus moeten we wel een stevig signaal sturen.


Morgen staat er een meeting van kunstenaars gepland in de Beursschouwburg. GALM zal daar present tekenen en zich samen met collega’s bezinnen over de toekomst.

678 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven