Het belang van een sterke vertegenwoordiging

Muzikanten zijn artiesten, geen lobbyisten. We brengen onze tijd liever door in studio's en op podia dan in parlementen of vergaderzalen. We schrijven liever een melodie dan een opiniestuk over Europese regelgeving. Maar... ons beroep staat onder druk, op vele fronten. We moeten ons dus noodgedwongen verenigen en organiseren. Dat is wat GALM doet. Wij brengen auteurs-componisten en uitvoerende muzikanten samen, uit alle disciplines die het muzieklandschap rijk is. We debatteren op basis van actuele thema's en documentatie. We denken na over de toekomst van ons beroep, en welke acties nodig zijn om onze stem luider te laten klinken.


De laatste jaren zijn we ons nog meer dan vroeger bewust geworden van het belang van een sterke inhoudelijke en professionele vertegenwoordiging. Zowel in Vlaanderen als in België en Europa sturen we anno 2018 professionele woordvoerders uit. Gewapend met een mix van juridische kennis en praktijkervaring gaan zij voorop in de strijd voor onze rechten en voor eerlijke vergoedingen. We streven dagelijks naar een gezond muzikaal landschap waarin de artiest niet altijd aan het kortste eind trekt. We wegen op besluitvorming, op het publieke debat en op de positie van onze belangrijkste stakeholders. Met soms levensbelangrijke gevolgen voor het muzikale landschap.

Voorbeeld daarvan is het overtuigend mandaat door het Europese parlement aan de zogenaamde 'european copyright directive' in september van dit jaar. In die richtlijn wordt de wettelijke basis gelegd voor een internet waar auteursrechtelijke vergoedingen door online tech reuzen eindelijk mogelijk worden. Die richtlijn is historisch te noemen. Ze was er nooit gekomen zonder de inspanningen van o.a. onze vertegenwoordigers. GALM wil daarvoor alvast al onze leden, bestuurders en andere supporters bedanken, in naam van al wie muziek een warm hart toedraagt. Tegelijkertijd willen we hen ook uitdrukkelijk vragen om door te zetten. Want de richtlijn is nog lang geen regelgeving. Er zal nog moeten ingepraat worden op beleidsmakers die zich afvragen wat dat nu precies is; dat auteursrecht en die zogeheten billijke vergoeding. En er ligt nog zoveel ander werk op de plank. Word lid van GALM vandaag en help ons zo elke dag in te zetten op dit soort noodzakelijke verandering.
We schrijven deze post in tijden van peperdure anti-copyright campagnes door Google en YouTube, van 'non-disclosure agreements' tussen grote muzieklabels en streaming platformen, van spectaculair dalende verkoopscijfers, van te magere Vlaamse subsidiepotten, van noodlijdende clubs en ter ziele gaande lokale festivals. De optelsom van factoren die het Belgische muzikale landschap elke dag negatief beïnvloeden is zonder meer zorgwekkend. Wat we nodig hebben zijn echte trendbreuken. GALM zal dit jaar samen met partners in het veld werk maken en pleiten voor: meer fair practice, sterker collectief beheer, betere afspraken met alle spelers op het terrein rond vergoedingen, een duurzame internationale exportstrategie en een strategisch platform dat met overheidsmiddelen en investeringsgeld werk maakt van professionalisering van de zakelijke en artistieke werking van muzikanten in ons land. Daarover allemaal later meer;.


GALM zal op deze website en in al onze publicaties, opinies en beleidsstukken vingers op wonden leggen maar tegelijkertijd dus voorzetten geven voor mogelijke oplossingen. Wij zien elk probleem als een uitdaging, niet als een fataliteit. Er is bovendien nog zoiets als de kracht van muziek. Die was nooit eerder zo alomtegenwoordig als vandaag. Nooit eerder had onze artistieke expressievorm zo'n impact op onze samenleving en economie. Muziek overleeft mensen en de kracht van een melodie helpt ons om persoonlijke en maatschappelijke stormen te doorstaan. Muziek doet sociale en journalistieke media soms veranderen in een baken van troost en schoonheid. Muziek helpt ons onszelf te herinneren aan wat we waarderen. Aan wat ons bindt. Aan wat ons hoop geeft. Muziek brengt mensen samen en brengt troost. Wetenschappelijk onderzoek toonde al vaker aan dat muziek zelfs effectief kan werken als medicijn tegen fysieke en mentale pijn. Muziek is onmisbaar in ieders leven. Precies daarom is de strijd van de muzikant die van iedereen.
20 keer bekeken1 reactie
</