'Hier tekenen (en let niet op de kleine lettertjes)'

Luc Gulinck schreef een bijzonder boek. 'Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes)' kwam zopas uit bij Uitgeverij Lannoo. Het is een wegwijs in het juridische en zakelijke labyrint van de muziekwereld. Stuur ons klein berichtje en je krijgt een kortingscode waarmee je het boek bij Lannoo bestelt met 10% korting.


HIER TEKENEN! (EN LET NIET OP DE KLEINE LETTERTJES …)

Wat zijn naburige rechten? Laat Kraftwerk zich zomaar sampelen? Pikte manager Colonel Parker effectief de helft van de inkomsten van Elvis in of was het omgekeerd? Hoe duur betaal je de diensten van een boekingsagent? Pleegden Robin Thicke en Pharrell Williams plagiaat door met hun Blurred Lines naar de artistieke erfenis van Marvin Gaye te lonken? Hoe begroot je als artiest de opnames die je in eigen beheer maakt? Zijn inkomsten uit streaming inderdaad verwaarloosbaar, en waarom (niet)? Mag ik zomaar een nummer coveren zonder toestemming? Ik maak beats voor mijn rappende maat – waar moet ik op letten als zijn label bij me komt aankloppen? Wat doe je als iemand je een contract voorlegt onder aanzegging dat het te nemen of te laten is?


De antwoorden op deze en honderden andere vragen die niet alleen beginnende maar ook gevestigde muziekauteurs en muzikanten zich dagelijks stellen, zijn nu te vinden in een uniek handboek. Het biedt een overvloed aan theoretisch gekaderde, maar praktisch toepasbare inzichten in de juridische en zakelijke kant van de muziekwereld. Auteur Luc Gulinck putte daarvoor uit zijn jarenlange ervaring als legal & business affairs manager bij independents (o.a. R&S Records) en majors (o.a. Sony Music Entertainment), als bestuurder/voorzitter van PlayRight en als juridisch en zakelijk raadgever van tal van binnen- en buitenlandse spelers in de internationale muziek- en audiovisuele industrie.


Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes …) graaft diep en gaat breed. Het boek, dat met een code ook digitaal toegankelijk is, koppelt de activiteiten van het schrijven, spelen en opnemen van muziek op een begrijpelijke en vanuit de praktijk gedachte manier aan relevante regelgeving en contractuele sjablonen. Die worden ontleed en becommentarieerd, met referenties aan de realiteit en voorbeelden uit de (populaire) muziekgeschiedenis. Daarnaast levert de auteur uitdagende aanzetten tot een geheel andere kijk op auteursrechten en naburige rechten, maar ook een beleidsvisie voor de toekomst van de muzieksector in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten.


Muziekauteurs en muzikanten (ongeacht het genre waarin ze actief zijn) vinden in dit werk een arsenaal aan tools die hen kunnen wapenen in onderhandelingen met producenten, organisatoren en opdrachtgevers en die hen in staat moeten stellen om bewuster met de bedrijfsmatige aspecten van hun muziek om te gaan. Maar ook producers, technici, remixers, (platen-, film- en televisie)producenten, muziekuitgevers, managers, boekingsagenten, artistiek en zakelijk leiders, rechtspractici, cultuurfunctionarissen, journalisten, onderwijs- en beleidsmensen zullen er hun gading in vinden.


Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes …) – Academia Press/Lannoo – EAN: 978 94 014 6278 5 – 17cm x 24cm – Paperback – 560 pp. – te bestellen via https://www.lannoo.be/nl/hier-tekenen-en-let-niet-op-de-kleine-lettertjes.97 keer bekeken0 reacties