Historische Dag In Europa – JA voor de Copyright Directive

12/09/2018Beste GALM-leden en sympathisanten,

We beleven vandaag een historische dag voor Europa. Zonet werd een vernieuwde Copyright Directive in Europa integraal goedgekeurd door het parlement met 438 PRO, 226 TEGEN en 39 ONTHOUDING. Het heeft de vele betrokkenen bloed, zweet en tranen gekost. Meer dan een jaar lang lobbyen, overtuigen en schouder aan schouder met auteurs-componisten, uitvoerende muzikanten, schrijvers, acteurs, journalisten, beheersvennootschappen, producenten, publishers etc door de europese wandelgangen trekken. Maar nu worden onze inspanningen beloond.


Onze cultuur- en kunstenscene is wereldvermaard, maar we waren al veel te lang bezig die ernstig te verzwakken door een wettelijk hiaat. De zogeheten ‘value gap’ was de grootste bedreiging voor creatieven in heel Europa. Vanaf nu hebben we een wettelijke tool om dat (eindelijk) op te lossen. Zodra de Europese Raad deze directive omzet in wetgeving zullen online platforms niet langer slapend rijk kunnen worden op kap van muzikanten en andere creatieve makers in Europa. Platforms zullen verplicht worden om een eerlijke vergoeding te onderhandelen en licentieovereenkomsten te sluiten met makers van content en hun vertegenwoordigers. Met andere woorden; een eerlijke vergoeding wordt nu onderhandelbaar.


De kritische en creatieve stemmen van onze democratie worden dan weer beschermd. Daar mogen alle Europeanen echt fier op zijn. Het morele kompas van Europa wijst weer in de juiste richting. Dank aan alle Belgische Europarlementsleden die het voorstel steunden en die in de wandelgangen hard gewerkt hebben om dit te realiseren. Dank ook aan alle collega’s en belangenorganisaties die mee hard knokten voor dit resultaat. Schrijf dus een lied, een tekst of ga gewoon een pint drinken op dit resultaat met collega’s. Today is a good day!


In naam van de Raad van Bestuur, voorzitter Tom Kestens


Contact GALM: Aya Braem aya@galm.be 0497 57 32 26

Campagne GESAC – Europe for Creators Press Release GESAC – ENG

18 keer bekeken0 reacties