Impact Corona: samenwerking wordt cruciaal

Het nieuws verzoop, terecht, tussen al het Corona gerelateerde nieuws. Maar het moet gezegd; het crisisoverleg van gisteren vrijdag 20 maart (waar ook wij aan deelnamen) bracht toch een beetje hoop in bange dagen.


De kabinetten van Jeugd, Media (Min. Benjamin Dalle) en Cultuur (Min. Jan Jambon) toonden zich beschikbaar en betrokken. Later op de dag kwam van kabinet Jambon een signaal, dat je in onderstaand artikel kan lezen. Het is een belangrijke eerste uitkomst van dat gesprek.


Crisisoverleg

Verschillende belangenbehartigers, fondsen en steunpunten namen deel aan het crisisoverleg. We brachten er cijfers en eerste inschattingen van de impact van Corona op de cultuursector samen.

GALM is zeer te spreken over de grondigheid, de snelheid en de ernst waarmee alle spelers op het terrein momenteel aan het bestuderen zijn wat deze crisis betekent voor kunstenaars, organisaties, verenigingen en alle andere stakeholders op het terrein. Er is verantwoordelijkheidszin en solidariteit. Dat bleek al in de eerste dagen van crisis, toen de cultuurhuizen heel erg snel besloten te sluiten, en dat zet zich dus door.

Samenwerking

Het is nu al duidelijk dat deze crisis wellicht nog jaren voelbaar zal zijn, niet alleen voor onze sector maar voor de hele samenleving. Het wordt dus zaak om een strategie te hebben voor zowel de korte als de lange termijn. Het dagelijks samen brengen van alle beschikbare informatie én in transparantie samenwerken. Daar zal het de komende maanden en jaren op aankomen. Ik kan alleen maar hopen dat de huidige sfeer van samenwerking zich doorzet.


https://www.hln.be/nieuws/binnenland/jambon-en-dalle-bekijken-extra-steunmaatregelen-voor-cultuur-jeugd-en-mediasector~a667569b/
87 keer bekeken0 reacties