Live updates over COVID19 in cultuur? Volg onze #CoronaFridays

Bijgewerkt op: 30 mrt 2020

GALMCorona Fridays

We kregen de afgelopen weken heel veel individuele berichten en vragen via alle mogelijke kanalen. De nood aan informatie en inspiratie is groot. Daarom lanceert Team GALM vanaf nu elke week vrijdag tussen 14-16u Corona Fridays. Om een online roundup te geven van de week. We maken tijd om directe antwoorden te geven op al jullie vragen. We zetten daarvoor de conference tool ZOOM.us in.


Volgende week vrijdag 3 april verwachten we al meer te weten over eventuele noodmaatregelen. Dan zijn we dus een eerste keer online beschikbaar voor alle artiesten die vragen of ideeën zou hebben. Inschrijven kan alvast via deze link:


https://zoom.us/meeting/register/upwode-qqjgvTDd_BwlToRGA9ZA8WwqtEQ


Play Local

De laatste dagen zijn campagnes op gang gekomen van solidariteit en creativiteit. De online initiatieven van Belgische artiesten om hun werk tot in de woonkamers van hun fans te krijgen... zijn hoopgevend. GALM juicht die niet aflatende stroom aan muziekaanbod toe. De wereld heeft er nood aan.


Ook de labels bleven niet bij de pakken zitten: de #PlayLocal campagne van BEA , die we mee ondertekenden, zet iedereen aan om de Belgische scene te steunen. Radio's zetten hun schouders ook onder de Belgische scene. De VRT kondigde in een persbericht steun aan de Belgische muziek aan. Studio Brussel maakt een reeks over de impact van de crisis op de muzieksector. We werkten mee aan AFLEVERING 1. Er is veel pijn te lezen in de cijfers, maar vooral ook veel veerkracht bij muzikanten en hun entourage. Radio Willy draait dan weer op 1 april een hele dag Belgische muziek, want 'Belgian Music Matters', zeggen ze terecht.


Act now

Al die initiatieven zijn noodzakelijk, want ze zijn een stevig hart onder de riem van Belgische artiesten. Maar laat ons eerlijk zijn, ze zijn niet dé fundamentele oplossing die vele gedupeerde artiesten en cultuurwerkers nu nodig hebben. Ondertussen tikt de tijd ongenadig weg en wachten we nog op de overheden, zowel federaal als regionaal. Concrete noodmaatregelen op maat van de cultuursector worden heel dringend. Een #ActNowForCulture is dus ook op zijn plaats.


Aanvullende maatregelen

GALM heeft de afgelopen dagen over intensief overlegd met belangenorganisaties en vooral met betrokken overheden en parlementsleden. Onze vragen zijn helder. We lijsten drie dringende vragen even op.


1. Tijdelijke werkloosheid

Federaal pleiten we voor een uitbreiding van de maatregel tijdelijke werkloosheid naar mensen die kortlopende contracten hebben, vooral ook naar zij die hun contract niet in voege konden zien gaan door de overmacht. Vooral voor artiesten die statuten combineren en vandaag voor geen enkele maatregel in aanmerking komen kan deze maatregel essentieel zijn.


2. Hinderpremie

Aan Vlaanderen vragen we een verfijning van de hinderpremie op maat van organisaties zoals vzw's voor wie inkomsten wegvallen ten gevolge van annulaties. Deze maatregel zou een oplossing zijn voor al wie vandaag tussen de mazen van het net valt. De cijfers hieromtrent zijn bekend en hebben we gedeeld met de Vlaamse overheid.


3. Compensatie rechten

Tenslotte doen we een appél aan alle overheden om een compensatie te voorzien voor de verloren inkomsten gerelateerd aan auteursrechten en naburige rechten. Over welk bedrag gaat het? Als we drie maanden inkomsten verliezen: 5,7 ME. Als we drie maanden én de zomerfestivals verliezen: 13,9 ME. Deze inkomsten zijn cruciaal voor alle betrokken artiesten, op korte én lange termijn.


4. Noodfonds

Voor de meest urgente noden is er vandaag een enveloppe nodig, zodat we tenminste snel kunnen handelen en sociale drama's kunnen vermijden bij freelancers en vzws. Volgens GALM moet in die enveloppe een budget worden voorzien ter compensatie voor verliezen in de kern van de sector, zijnde de artistieke praktijk. Dat noodfonds kan een aanvulling zijn op de reeds bestaande maatregelen.


Beheersvennootschappen

Uiteraard vragen we niet enkel solidariteit aan onze overheden. Wat we zelf kunnen doen zullen we vooral ook doen. GALM bespreekt met Sabam en PlayRight mogelijke steunmaatregelen voor hun leden en vennoten. Van PlayRight verwachten we binnenkort communicatie, Sabam stuurde deze week al een mail uit met de belangrijkste huidige beslissingen. Kort overzicht.


a. De repartitie planning komt alsnog niet in het gedrang.

b. Wie al goedkeuring kreeg voor een beurs, voor een evenement of voor een project dat nu is afgelast maakt nog altijd aanspraak op die steun, als de activiteit naar een latere datum werd uitgesteld of als er al kosten zijn gemaakt.

c. Vervroegde opname van Sociaal Fonds wordt mogelijk. Sabam werkt een procedure uit waardoor je uitzonderlijk tot eind december een extra vervroegde opname van de beschikbare reserve in jouw sociaal fonds kunt doen.


Onder welke voorwaarden kan je een vervroegde opname doen?

  • De mogelijkheid van deze vervroegde opname is alleen beschikbaar voor aandeelhouders die al een individuele reserve hebben opgebouwd en dus onder de nieuwe regelgeving vallen.

  • L