Nieuws uit BXL: 8 mio euro voor reddingsplan kunstensector

De Brusselse gewestregering heeft vandaag samen met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommissie (Cocof) een steunpakket goedgekeurd voor de cultuursector van meer dan 8 miljoen euro. “Dit moet de cultuurwerkers en organisaties die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis er al deels opnieuw bovenop helpen,” legt collegelid voor Cultuur Pascal Smet (one.brussels-sp.a) uit. (bron: BRUZZ)


Met een financiële injectie van 8,4 miljoen euro om precies te zijn wil het Brussels gewest in overleg met de Vlaamse (VGC) en Franse gemeenschapscommussie (Cocof) de opgestapelde verliezen binnen de cultuursector al voor een deel compenseren.

Sectorpremie en steunfonds Het bedrag zal onder meer gebruikt worden voor de uitkering van een eenmalige sectorpremie van 2.000 euro voor alle getroffen culturele en creatieve organisaties. Zowel de profitorganisaties als de vzw’s zullen daar gebruik van kunnen maken. De premie zal online kunnen worden aangevraagd bij de bevoegde kabinetten voor Economie en Werkgelegenheid. Het formulier daarvoor zal zo snel mogelijk toegankelijk zijn.

Daarnaast is er een extra steunpremie in het leven geroepen van 1.500 euro voor de cultuurwerkers. Daarvoor wordt een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken dat beheerd zal worden via een speciaal daarvoor opgericht steunfonds. Deze maatregel moet het inkomensverlies voor een deel terugdringen. Een groot deel van de cultuurwerkers kan momenteel geen prestaties uitvoeren. In sommige gevallen zijn zij ook uitgesloten van het overbruggingsrecht. Afgelopen maanden maakten ze ook geen aanspraak op tijdelijke werkloosheid. Dat laatste verandert wel vanaf mei.

Nog relancemaatregelen in de pijplijn Deze maatregelen moeten volgens de Brusselse regering en de gemeenschapscommissies voorkomen dat ‘de vruchtbare bodem voor creativiteit in het gewest uitdroogt’. Om dat helemaal veilig te stellen zal er nog verder nagedacht over concrete initiatieven om de cultuursector verder te ondersteunen.


GALM is verheugd vast te stellen dat de afgelopen weken doordringt bij de verschillende overheden van ons land dat de cultuursector een barre tijd meemaakt en dat het einde nog niet in zicht is. Elk perspectief is dus welkom. Zeker in Brussel, de internationale trekpleister en thuisbasis voor muzikanten en andere artiesten, uit alle hoeken van ons land en de wereld.


Voor verdere reacties van ministers Smet, Gatz en Vervoort lees hier het volledige artikel van Bruzz.

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven