Voor welke steunmaatregelen kom ik in aanmerking?

Laatste update: 17/04/2020


Alle maatregelen op een rijtje…

Maatregelen overheid:

Compensatiepremie

Aanvullende maatregelen voor ondernemingen en zelfstandigen (in bijberoep)

Naast de al uitgeschreven hinderpremie van 4.000 euro voor bedrijven die verplicht moesten sluiten, komt er een compensatie voor ondernemingen die wel verder werkten, maar door de omstandigheden hun inkomsten zagen krimpen. Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro voor alle bedrijven die tussen 14 maart en 30 april een omzetverlies van meer dan 60% tegenover het jaar laten optekenen. Volgens Crevits komen ondermeningen uit alle mogelijke sectoren aan bod. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als ze sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep betalen. In het andere geval wordt 1.500 euro uitgekeerd.

Je omzetverlies is minstens -60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.


- Als je zelfstandige in hoofdberoep bent of zelfstandige in bijberoep (sociale bijdragen als zelfstandige is gelijk aan dat van zelfstandige in hoofdberoep): 3.000 euro.

- Als je als zelfstandige in bijberoep een inkomen hebt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro: 1.500 euro. Dit geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.


- Starter? Dan wordt er gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.

- Vzw? Deze komen ook in aanmerking, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.

Hoe aanvragen?

Je kan de compensatiepremie binnenkort aanvragen via https://www.vlaio.be/nl

Meer weten?


Overbruggingskrediet

Daarnaast wordt het noodbedrag voor grotere bedrijven opgetrokken van anderhalf miljard tot drie miljard euro. Steun komt er in de vorm van schuld die door de overheid gewaarborgd kan worden, extra overbruggingskrediet of achterstallige leningen die op drie jaar tegen een bijzonder lage rentevoet afgelost kunnen worden.


Je kan een overbruggingskrediet aanvragen als zelfstandige indien je je werkzaamheden in maart en april minstens zeven opeenvolgende dagen hebt moeten staken. Het krediet omvat een bedrag van +- 1.200 euro per maand. Je kan dit aanvragen voor maart en/of april.

Meer info via je sociaal secretariaat.

Acerta

Noodfonds

Ook de sectoren cultuur, jeugd, sport en media krijgen een gezamenlijk noodfonds van 200ME. De details over dat fonds zullen later worden meegedeeld. 'Maar,' verduidelijkte Jambon enkele keren, 'het is heel zeker dat we niet alle verliezen voor onze rekening kunnen nemen.' Maatregelen GALM:

We werken hard achter de schermen om de nodige steunmaatregelen goedgekeurd te krijgen. Daarnaast ben je welkom, elke vrijdag van 14u tot 16u00 op onze Corona Fridays sessies via Zoom!


Maatregelen beheersvennootschappen:

Sabam

Vervroegde opname van het Sociaal Fonds

Auteurs die lid zijn van Sabam hebben in de loop der jaren automatisch een ‘spaarpotje’ opgebouwd via het Sociaal Fonds. Een opname van dit bedrag kan normaal om de drie jaar, in noodgevallen, of pas vanaf je 60ste. Sabam maakt nu 18 miljoen euro vrij voor haar leden om een vervroegde opname mogelijk te maken.

Meer weten?

PlayRight

Noodfonds voor uitvoerende kunstenaars

PlayRight lanceerde een Noodfonds om voornamelijk uitvoerende kunstenaars te ondersteunen die voorlopig door de mazen van het net vallen.


Leden van PlayRight die aan de voorwaarden voldoen (één ervan is geen aanspraak maken op een vervangingsinkomen als werknemer of zelfstandige) en waarvan één of meerdere opdrachten in maart, april en/of mei in België geannuleerd werden vanwege de Coronacrisis kunnen aanspraak maken op een bedrag van maximaal 250 euro per maand.

Meer weten?


Waar kan ik terecht met mijn zorgen en vragen?

a) Hier bij GALM

We heten je van harte welkom op onze Corona Fridays, waar je iedere vrijdag van 14u tot 16u00 een online update krijgt over de huidige maatregelen en impact voor de cultuursector. Vragen staat vrij!

Inschrijven: Zoom Corona Fridays


b) Voor zakelijk advies: bij Cultuurloket

https://www.cultuurloket.be/


c) Voor al je vragen over je naburige rechten: bij PlayRight

https://playright.be/


d) Over auteursrechten: bij Sabam

http://sabam.be/


e) Voor je mentale ondersteuning: bij zorgverstrekkers

Momenteel bekijken we met GALM wat mogelijk is om het mentale welzijn van de muzikanten te ondersteunen en posten hier binnenkort een overzicht van het aanbod.85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven