Voorzitter GALM: "Het moet ophouden".

GALM voorzitter Tom Kestens liet zich op sociale media uit over de commotie die ontstaan is de laatste dagen naar aanleiding van de recente corona maatregelen in de provincie Antwerpen en de impact ervan op de cultuursector.


"Collega's en vrienden van kunst en cultuur,


ik hoor en lees en krijg heel veel kreten van woede, wanhoop en onbegrip over de impulsieve beslissingen van de laatste weken. Volstrekt terecht, overigens. Het is inderdaad moeilijk uitlegbaar dat een professionele sector die gespecialiseerd is in werken met publiek, die zich maandenlang samen met experten heeft voorbereid op corona proof werken, niet aan de slag kan zijn. Terwijl terrassen en winkels open blijven, en volle vliegtuigen naar verre bestemmingen vertrekken.


In die andere sectoren valt mij dan op (met permissie) dat men voor het eerst wordt geconfronteerd met het zo broodnodige 'crowd management'. Maar zij werken, wij mogen niet. Onbegrijpelijk.


Niemand maar dan ook niemand in onze sector wil en zal ooit werken in voor het publiek onveilige omstandigheden. Het verantwoordelijkheidsgevoel is te groot en de expertise bovendien aanwezig. De oplossingen op het terrein zijn concreet en haalbaar. Zowel buiten als binnen trouwens. Dat zeggen ook de experten.


In die context mee te moeten maken dat een beslissing in Antwerpen lokale overheden overal te lande aanzet om cultuur programmatie te schrappen... het tart echt elke verbeelding. Er is een machtsvacuum en iedereen doet maar wat. Het moet ophouden.


We gaan nog één keer vol goeie wil in overleg met betrokken overheden (het zijn er elke dag meer) maar als deze politiek van twee maten en twee gewichten niet ophoudt... dan moeten en zullen we ons heel snel en met heel fundamenteel uitspreken over wat er misloopt op alle niveau's in dit land."


GALM engageert zich via de Artiestencoalitie om samen met de gouverneur, andere overheden en met partners in het veld op zoek te gaan naar de best mogelijke oplossing voor de huidige situatie. We hebben ook de vragen over de versnippering van de representatie goed gehoord en maken nu dringend werk van een structurele weg vooruit voor de brede sector.


Galm zal ook intern bekijken hoe we onze eigen organisatie klaar maken voor een najaar vol uitdagingen.

196 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven