YES! Europa kiest voor copyright directive!

PERSBERICHT - Straatsburg, 26 maart 2019


“Na jarenlang discussiëren en ondanks een nooit geziene desinformatieve campagne, georchestreerd en gefinancierd door techreuzen, heeft het Europees Parlement zonet de Copyright Directive goedgekeurd. Resultaat van de stemming: 348 VOOR, 274 TEGEN, 36 ONTHOUDING.


Hundreds of artists gathered this morning in Strasbourg

GALM, de beroepsvereniging voor Belgische muzikanten, bedankt in naam van de muziekscene alle parlementsleden die VOOR de copyright directive stemden en zo geschiedenis schrijven vandaag. Het belang van deze beslissing kan niet onderschat worden. Europese copyright regelgeving kan nu eindelijk aangepast worden aan de 21ste eeuw. Platformen zoals YouTube en Facebook zullen nu wel moeten onderhandelen met artiesten, journalisten en andere creatieve makers over een faire vergoeding. Ondertussen blijven de gebruikers van die platformen buiten schot en dat is cruciaal voor ons.


"Een Europa waarin creatie beloond wordt en content welig kan tieren terwijl grote corporaties de rechten van artiesten en journalisten moeten erkennen en respecteren... dat is het enige Europa waarin wij geloven en verder kunnen. Dit is echt een stap vooruit”, zegt Voorzitter Tom Kestens.


De druk op parlementsleden was nochtans ongezien groot. Techreuzen hebben het publieke debat met gepushte communicatie op de eigen platforms maandenlang gedomineerd.


"Er is veel geld tegenaan gegooid en vooral veel misleidende en foutieve informatie verspreid. Gelukkig hebben vele parlementairen het hoofd koel gehouden. Het siert de VOOR stemmers dat ze er voor kozen om niet toe te geven aan de druk."


In het bijzonder danken wij vandaag parlementsleden Bart Staes (Groen), Guy Verhofstadt (Open Vld), Hilde Vautmans (Open Vld), Lieve Wierinck (Open Vld), Ivo Belet (CD&V), Tom Vandenkendelaere (CD&V) en Kathleen van Brempt (Spa). Zij ontvangen binnenkort een Best Decision Award 2019 vanwege een delegatie van Belgische muzikanten.

116 keer bekeken0 reacties